Titicacasjøen
I slutten av mai dro Pachamama til Titicaca-sjøen. Navnet Titicaca i seg selv ga kiling i magen. Lenge før jeg ble spesielt opptatt av Peru og Andesfjellene, framstod Titicacasjøen som et spennende sted å besøke. Nå skulle jeg snart få se denne innsjøen, og det gledet jeg meg til! Oscar hadde sett stedet flere ganger før, men vi så begge to fram til å ta innover oss atmosfæren ved denne urgamle innsjøen. Titicaca-sjøen er stedet der Thor Heyerdahl ble inspirert – og dette er innsjøen der vi finner siv-øyer bygd opp av de store inkaene!
Innsjøen ligger i Andesfjellene i en forsenkning i den nordlige delen av Altiplano. Innsjøen tilhører både Peru og Bolivia ettersom den ligger på grensen mellom disse to landene. Titicaca-sjøen er en av de aller høyestliggende seilbare innsjøene i hele verden – med en høyde på 3812 meter over havet. Hvor blir vår lille Galdhøpigg av? Innsjøen har et areal på 8372 kvadratkilometer, og inne i innsjøen kan man finne hele 42 øyer. Det bor folk på flere av disse øyene. Kan du forestille deg livet på en øy i Andesfjellene på 3100 meters høyde? De mest kjente øyene heter Amatani, Taquile, Isla del Sol (Soløya) og Isla de la Luna (Måneøya).
Ved Titicaca-sjøen finner man spor etter inkakulturen – men man finner også spor og rester etter kulturer som fantes lenge før inkaene kom. Dette var høykulturer med avansert utvikling. Tiwanaku-kulturen – som hadde sin levetid fra år 400 før Kristus til år 1000 etter Kristus – blir regnet for å være den mest framtredende kulturen. Tiwanaku var også en by, og byen var knyttet til aymara-kulturen og aymara-folket. Denne byen er dessverre ikke gravd fram i særlig stor grad, så her ligger det hvilende rester etter det som nok var et storhetsrik, ennå skjult av jord, stein og sand. Sannsynligvis var tiwanaku-ene det mektigste folket, og restene denne kulturen representerer et svunnet imperium. Man finner sporene etter tiwanaku-ene på den bolivianske siden av Titicaca-sjøen. Når det gjelder Isla del Sol, sies det at denne øya er plassen der forfedrene til inkaindianerne ble til – og det samme gjelder ekteparet Manco Capac og Mama Oclla. Manco Capac er den første inkakongen av de totalt tretten inka-kongene man kjenner til. Det er også her på Titicaca-sjøen man finner den spesielle typen sivbåt – los caballos de totora – som vår Thor Heyerdahl brukte som modell da han bygde flåtene til Ra-ekspedisjonen. (Disse sivbåtene har vært i fokus for Pachamama før, men da har vi sett på sivbåtene i Huanchaco i det nordlige Peru. Disse sivbåtene brukes nemlig først og fremst på nettopp disse to stedene: Titicaca-sjøen og i Huanchaco. I tillegg brukes de også hos oss i Oslo, for vi har jo også to slike sivbåter som del av vår Pachamama-identitet på vår vesle scene.) Titicaca-sjøen er en stor turistattraksjon av mange grunner – og noe av det som trekker turistene er det faktum at øyene i Titicaca-sjøen er kunstige. De er laget og bygd opp av det samme sivet som sivbåtene er bygd opp av. Men selv om øyene er bygd kunstig, er dette gamle øyer. Det var inka-folket som bygde opp dette øyriket i den kjente innsjøen, og en av intensjonene ved å gjøre dette var for å skjære klar for fiender. Det finnes legender som forteller at indianerne klarte å overleve og unngå drukningsdøden på disse øyene fordi de hadde sort blod. Her må Pachamama se om det kan gjøres en liten research for å finne ut mer om dette sorte blodet og legenden knyttet til dette … Den dag i dag lever det folk som snakker quechua og aymara på øyene i Titicaca-sjøen. Snart er vi der … Bli med!