Zoja Sperstad
Zoja Sperstad – vår kunstneriske diva
Zoja Sperstad er vår kunstneriske diva på utstillingen Pachamama World Expressions. Zoja er av russisk opprinnelse, men hun har bodd mange år i Norge. For Zoja er imidlertid opprinnelsesland ikke så viktig, for det som teller, er det man kjenner og føler i sinn og hjerte. Hun elsker Norge – og lyset og fargene her – men først og fremst er Zoja en verdensborger. Zoja har stilt ut sine bilder både i Russland og Italia – i tillegg til i Norge. Hennes kunstneriske mentor og støttespiller, Ermanno Di Sandro, holder til i Italia. Han rådgir, viser vei, løfter fram og gir retning for Zojas kunst, og sammen er Zoja og Ermanno en sterk duo. Vi sender derfor en hilsen fra Oslo til Roma, for vi vet at Ermanno vil ha Zoja i sine tanker nå i disse utstillingsdager.
Her står Zoja sammen med Ermanno Di Sandro. Professor Ermanno Di Sandro har blant annet utviklet og produsert flere kunstkataloger for Zojas utstillinger. Ermanno har også skrevet kunsthistoriske bøker om kunst fra ulike deler av verden. Ermanno Di Sandro er professor i kunst på en høyskole i Italia, og i tillegg foreleser han ved flere universiteter.
Zoja maner fram både det hun ser i det ytre – og det hun ser i sitt eget, kunstneriske sinn. Gjennom hennes pensel flyter det over av farger – og fargene er sterke, varierte og kontrastfylte. Zoja søker på ulike måter å framvise og framelske hennes forståelse for femininiteten – og hennes forkjærlighet for det klassisk feminine trer tydelig fram. I hennes øyne og via hennes pensel er feminitet bølger, vakre kurver, runde former, hår som letter og virvler omkring, skinn, glans, lys, flyt, vind, roser, farger, og ja, pust av sjel, åndelighet og styrke. Inspirasjonen for kvinnen gjennomsyrer hennes bilder – og da ser vi både avkledde kvinner og kvinner i luftige gevanter, silkemyke sjal og kvinner innhyllet i lekre stoffer. Farger, form og klassiske motiver, med inspirasjon fra den klassiske kunsten til det mer lekende og utflytende, preger Zojas verk.
Zoja er forkjemper for at kunsten må leve sterkt og stå støtt i kulturen og i samfunnet. Kunsten bør få være en del av hverdagen. Kunsten bør være en ingrediens i livet til alle mennesker som ønsker å ta del. Det er ikke kun de utvalgte som skal få nyte kunst, men mannen i gata og du og jeg. Zoja vil derfor by på sin kunst i rikt monn. Hun vil leve og være sin kunst, snakke om sin kunst og framelske den med høybårne ord.
Hun vil videre også hylle og løfte fram andre kunstnere som er seg sitt ansvar bevisst og som tar del i det store, kollektive kunstneriske prosjektet: La kunst være et allemannseie. Gi kunstnerne en rett til å overleve og leve. Hun uttrykker slik en lengsel etter bedre vilkår for dagens kunst og for mennesker som vil vie sin tid og sine liv til kunstneriske prosjekt. Med et strålende smil vil hun slå et slag for kunstens vilkår, samtidig som hennes tunge kan være klar og direkte og rettet mot stater og systemer som ikke våger å tenke utenfor boksen. Zoja vil fremme kunstglede og mer sikre vilkår for kunstens vekst og utvikling.
Videre er Zoja belest og kunnskapsrik. Hennes pensel stryker seg inn i tunge malertradisjoner innenfor det klassiske og strukturerte, ispedd med tilløp til det abstrakte og figurative. Motiver og farger flyter over i hverandre. Kvinnen er naken og stolt. Erotisk, tiltrekkende – og i kontakt med egen kropp. Kvinnen eier seg selv i Zojas univers, og den feminine kvinnen blir hyllet av mannen. Kvinnen er stor, verdig og erotisk. Slik framelsker hun klassiske idealer, men samtidig vektlegger hun personligheten og varheten hos den enkelte. Studer bildene til Zoja. Undersøk kvinneligheten, og gå gjerne inn i en dialog med deg selv. Hvor og hva er hun? Hvordan er han? Og: hvor er hen? Bli tiltrukket eller provosert; bli engasjert og nysgjerrig. Bli med inn i Zojas kunstneriske univers!